Saxofoonles Enschede

Ik geef saxofoonles in Enschede aan zowel beginners als gevorderden. Wanneer u geïnteresseerd bent in saxofoonles kunt u contact met me opnemen via de contact pagina.

De inhoud van de lessen zijn afgestemd op de leerling. Naast het op een leuke manier leren bespelen van het instrument kan de les bijvoorbeeld aangevuld worden met leuke pop solo’s. De saxofoonles wordt gegeven in mijn thuis studio in Enschede.

Wanneer u graag wilt leren improviseren kunt u bij mij terecht voor Jazz & Pop lessen. In de Jazz & Pop saxofoonles leer je naast improviseren ook je persoonlijk geluid te ontdekken. Het gehoor wordt verder ontwikkeld door het naspelen van goede Jazz en/of Pop solo’s. Door dit zo goed mogelijk te kopiëren maak je gelijk kennis met de frasering ofwel speelwijze in deze stijl.

Sound

Elke goede saxofonist heeft een eigen geluid. Dit geluid wordt deels bepaald door fysieke eigenschappen. Maar een groot gedeelte wordt ook bepaald door de muzikant zelf, door je eigen klankvoorstelling. Dit heeft te maken met je smaak en uiteindelijk ook met het materiaal dat je daarop uitkiest.

Welke saxofonist(en) vind je helemaal te gek? Hoe wil je zelf graag klinken?

Hier heeft niet iedereen gelijk een antwoord op, door kritisch te luisteren naar anderen probeer je een eigen smaak te ontwikkelen. Luister naar zoveel mogelijk verschillende saxofonisten die jij goed vind klinken.

Improvisatie

Er heerst vaak de opvatting dat improvisatie niet geleerd kan worden en dat je het simpelweg kunt of niet. Dit is absoluut niet waar! Er is niets geheimzinnigs aan, eigenlijk wordt er tijdens het improviseren kennis en ervaring toegepast. Goede muzikanten hebben een hoop kennis en ervaring, waardoor het zelfs als gemakkelijk kan overkomen. Maar het is een lange weg om daar te komen.

Het is een deel kennis wat geleerd moet worden, dit kan je zien als een nieuwe taal leren. Net zoals je woordjes uit je hoofd moest leren. De akkoorden waarover je improviseert zijn symbolen, je leert de betekenis en de structuur. Je leert bijvoorbeeld eerst drieklanken uit het hoofd, later uitgebreid naar vierklanken.

Een gestructureerde lesmethode met een goede mix van onderwerpen en goede begeleiding leert u absoluut improviseren.

Gehoortraining

Het doel van gehoortraining is vooral om de connectie tussen het instrument en het gehoor te verbeteren. Vaak heb je wel ideeën in je hoofd die je zou willen spelen, misschien wil je iets naspelen uit een bekend nummer. Dit zorgt voor een betere en vloeiende vertolking van je ideeën.

Het naspelen van goede pop en/of jazz solo’s is belangrijk. Door het imiteren van het geluid van iemand anders word je flexibeler qua sound. De ritmiek en speelwijze geeft je een gevoel van stijl en ontwikkelt je smaak in het pop en/of jazz idioom. Bovendien is het naspelen van solo’s ook een leuke afwisseling in de les.

Basisniveau

Een (klassieke) basis op het instrument is gewenst, aangezien de problemen met het bespelen van het instrument je alleen in de weg zitten bij het leren improviseren.

Stap voor stap word er stilgestaan bij belangrijke onderwerpen op jouw niveau. Wanneer je nog nooit geïmproviseerd hebt wordt er voortgeborduurd op de al aanwezige kennis van toonladders, en een eerste stap gezet in het toepassen van deze kennis in een simpele improvisatie. Wanneer je klaar bent voor de volgende stap krijgt je nieuw materiaal om mee te werken.

Zo voorkomen we dat je overspoelt word met nieuwe informatie die je op dit moment (nog) niet kunt verwerken of toepassen.